Facebook

Umývanie okien

Čistenie okien

Okná sú výkladnou skriňou vášho domova, preto sa oplatí dbať na to, aby boli vždy čisté, lesklé a bez šmúh. Naučte sa pár overených metód, aby vám čistenie okien nerobilo väčšie problémy.

Aký je najlepší spôsob čistenia okien?

Cestou k oknám bez šmúh je čistič skla a papierová utierka, handrička z mikrovlákna alebo gumená stierka na okná. Existujú aj domáce prostriedky na čistenie okien. Namiesto čističa okien môžete voliteľne použiť prostriedok na umývanie riadu alebo ocot. Dve čajové lyžičky octu v pohári vody predstavujú ekologický spôsob čistenia okien.

Prípravok na veľmi znečistené okná

Ak chcete rozpustiť ťažko odstrániteľné nečistoty, natrite okno ľanovým olejom a nechajte pôsobiť asi 30 minút, potom okno umyte čistiacim prostriedkom na sklo alebo prostriedkom na umývanie riadu.

Čo stojí za to pamätať, čo by sa pri umývaní okien nemalo robiť?

Nezabudnite neumývať okná počas slnečných dní. Počas mrazov tiež neumývajte okná. Pri tejto teplote je sklo jemnejšie a môže sa ľahko poškodiť. Pamätajte tiež, že okná pred umývaním neutierajte dosucha. Drobné čiastočky, ktoré sa usadili na okne, by pri utieraní dosucha mohli sklo nenávratne poškriabať. Ak vás čaká dôkladné umytie okien, odporúčame začať umývaním rámov a krídel, potom skla a nakoniec parapetu.

Ako leštiť okná?

Samotné umývanie nestačí. Aby boli okná dokonale lesklé, oplatí sa ich preleštiť. Táto operácia sa vykonáva najprv zhora nadol a potom zo strany na stranu. Toto poradie zaručuje nielen lesk, ale aj absenciu pruhov.

Ako čistiť hliníkové okná?

Na čistenie hliníkových okien nepoužívajte žiadne korozívne chemikálie ani ostré predmety, ako napríklad kefu. Najlepšie je utrieť ich teplou vodou a jemným čistiacim prostriedkom a utrieť dosucha mäkkou handričkou. Petrolej vám pomôže odstrániť silné nečistoty.

Ako čistiť plastové okná?

Plastové okná sa ľahko poškriabu, preto je najlepšie ich umývať mäkkou špongiou a jemnými prostriedkami, napríklad vodou s čistiacim prostriedkom na sklo. Nepoužívajte tvrdú špongiu alebo kefu.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *