Facebook

Teplá inštalácia okien

Teplá inštalácia okien - čo to je?

Správne nastavenie okna je rovnako dôležité ako jeho parametre. Stolárske práce sa zvyčajne montujú s PUR penou, ale odporúča sa použiť aj parotesnú a paropriepustnú penu a pásky. Takýto postup sa často nazýva – inštalácia teplého okna.

Ako nainštalovať okná?

Lacný a rýchly spôsob montáže okien je známy spôsob: okná sa kotvia do steny a priestor medzi stenou a rámom sa vyplní polyuretánovou penou. Tento materiál veľmi dobre tepelne a akusticky izoluje, je odolný voči plesniam a iným hubám a pokiaľ nie je vystavený svetlu, nestarne. Pri v súčasnosti odporúčanej teplej inštalácii, inak označovanej ako vrstvená, sa tepelná izolácia z PUR peny dodatočne zabezpečí z vnútornej strany parotesnou páskou/fóliou a z vonkajšej strany vodotesnou paropriepustnou páskou. Máme teda tri vrstvy – parozábranu, ktorá má zabrániť prenikaniu vlhkosti z domu do peny, tepelnú izoláciu a parozábranu, ktorej úlohou je chrániť penu pred zrážkami a zároveň umožniť difúziu vodnej pary. Prečo je pena zaistená páskami? Len správne suchá pena tepelne a zvukovo izoluje.

Čo je teplý okenný parapet?

Čoraz častejšie, najmä v prípade ťažších okien, tzv teplé parapety. Ide o profily z tvrdého extrudovaného polystyrénu XPS (styrodur) alebo tvrdého polystyrénu EPS. Eliminujú nárazy a tepelné mosty medzi oknom a parapetom a zabraňujú tvorbe vlhkosti. Lišty sa lepia na dokonale vyrovnaný ostenie pomocou polystyrénového lepidla alebo husto rozotrenej neexpandujúcej peny, taktiež na polystyrén. Na teplý parapet nie je možné použiť parotesnú a paropriepustnú pásku, ale na vrchu profilu môže byť dilatačná páska, ktorá navyše utesní spojenie medzi kovaním a oknom.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *